Zdrowe jedzenie stało się modne już kilka lat temu i od tamtej pory systematycznie przybywa osób, które praktykują taki sposób żywienia. Przede wszystkim świadomie wybierają to co znajduje się na ich talerzu i unikają produktów przetworzonych.
Dla kogo są masła orzechowe?
Wiele osób błędnie myśli, że orzechy nie są nam potrzebne w diecie, ponieważ są małe i nie dają energii. Jednakże jest zupełnie inaczej, ponieważ to prawdziwa bomba witaminowa, ale też kaloryczna. W stu gramach orzechów znajduje się aż sześćset kalorii, a trzeba zaznaczyć, że taką zawartość ma mała paczka orzechów, którą niejedna osoba była by w stanie zjeść na raz. Zatem zastrzyk energii czujemy niemalże zaraz po ich zjedzeniu. Z tego względu świetnie się sprawdzają jako przekąski. Jednakże orzechy można też jeść w formie masła i mają one tyle samo wartości odżywczych i witamin. Świetną propozycją jest wyjątkowe masło orzechowe z orzechów laskowych, które wyśmienicie smakuje. To idealna propozycja dla osób, które mają dzieci i chcą im czymś zastąpić popularne kremy czekoladowe do pieczywa. Masła orzechowe są naturalnie słodkie, zatem dzieci z pewnością je polubią. Oczywiście warunkiem musi być brak alergii na nie gdyż jak wiadomo, wszystkie orzechy są silnymi alergenami. Jeżeli chodzi o cenę, to przeważnie za słoiczek masła z orzechów laskowych trzeba zapłacić od trzydziestu do nawet czterdziestu pięciu złotych, w zależności od marki. Jednakże warto sprawdzać składy przed zakupem, gdyż w niektórych znajdziemy olej palmowy.
Zdrowa i zbilansowana dieta nie może stronić od orzechów, ponieważ są prawdziwą skarbnicą cennych dla naszego zdrowia składników. Można je jeść na surowo w całości lub też w formie gładkiej masy, idealnie pasującej do kanapek czy ciastek.